Nyheter


Ukritisk bruk av antidepressiva til røykeslutt

Posted by mette on September 20, 2018

Et nytt røykeslutt-regime slippes i statene. «Zero» heter et individuelt tilpasset regime der en får time med lege online og tilsendt en «sluttpakke» som inneholder legemiddelet Bupropion, og nikotintyggegummi. I tillegg er det utviklet en app en kan bruke for å følge egen utvikling. 

I brukerundersøkelsen Helene Berg utførte på oppdrag for NDS i 2017 kom det frem at 40% hadde forsøkt å slutte over 3 ganger, mens 36 % hadde forsøkt 2-3 ganger. 27% hadde prøvd piller som Zyban eller Champix, uten å lykkes. 

Bupropion er mer kjent som Zyban. Dette er et antidepressiva som blant annet kan gi uro og søvnvansker. Rent historisk har bruk av antidepressiva til røykeslutt en dyster statistikk med alvorlige bivirkninger. 

Tidligere har vi også omtalt Champix som er kjent som «selvmordspillen». 

Chantix (Champix) godkjent av FDA( US Food and Drug Administration, 2006) har lang historikk med bivirkninger etter bruk. De første fem årene ble 544 selvmord og 1,869 selvmordsforsøk blant brukere innrapportert til FDA. http://www.norsk-dampselskap.no/cms/blog/forskere-foreslar-bruk-av-selvmordspiller-roykeavvenning-ved-psykisk-sykdom/

Har du ikke signert dette oppropet på vegne av damping er du velkommen til å signere: https://www.opprop.net/norsk_dampselskap_krever_a_bli_tatt_pa_alvor

Mer om Champix: http://www.norsk-dampselskap.no/cms/blog/selvmordspiller-til-roykeslutt-foreslas-pa-bla-resept-mens-ufarlige-e-sigaretter-frarades/

Brukerundersøkelsen: http://www.norsk-dampselskap.no/cms/blog/den-store-norske-dampeundersokelsen/

 Om Zero: https://www.vox.com/the-goods/2018/9/18/17873696/zero-ro-quit-smoking-kit-online-medicine

 Om Bupropion: http://legemiddelhandboka.no/Generelle/54553


NDS inviterer til debatt

Posted by mette on August 9, 2018

8C086DFE-92CF-4B7A-946A-CDAE1938D710.jpeg

Informasjon om arrangementet:

Program: https://arendalsuka.no/event/user-view/9090

"I fjor døde 106 personer i trafikkulykker i Norge. Mange milliarder brukes i året på å bygge trafikksikre veier. 15 millioner er innvilget på toppen i år for ekstra tryggingstiltak for å få ned dødelighet på norske veier. Det dør over 6000 mennesker av sigarettrelatert sykdom i året. Hvor mye er norske myndigheter villig til å innvilge for å fremme skadereduksjon og få ned dødelighet relatert til røyking av tobakkssigaretter? 

Vi inviterer to politikere og to fra vitenskapen for å diskutere skadereduksjon som prinsipp, om det virker, om det er riktig, og hva fremtiden er for mindre skadelige nikotinprodukter i Norge. Skadereduksjon er et tema som skaper stor debatt i Norge. Er det fornuftig å få folk over på mindre skadelig produkter? Skal vi ha et tobakksfritt samfunn som mål for all politikk?"

Debattleder: Terje Svabø. 

Debattdeltagere: Karl Erik Lund, Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Frode Gallefoss, lungelege og forskningssjef ved Sørlandet Sykehus og professor ved Universitetet i Bergen med forskning særlig innen pasientopplæring, røykeavvenning, livsstilsintervensjon og lungekreft. Atle Svendal, leder av helse, omsorgs- og levekårkomiteen i Arendal bystyre. Representant for AP i Arendal bystyre og partiets gruppeleder. Amalie Gunnufsen, sentralstyremedlem i Unge Høyre og bystyrerepresentant for Kristiansand kommune.

Norsk Dampselskap (NDS) er en ideell organisasjon som jobber for interessene til nordmenn som bruker e-sigaretter. Vi har ingen økonomiske interesser eller tilknytning til industrien.

Tidsskjema: 

Debattleder har ansvar for introduksjon og tidsskjema. 

Karl Erik Lund definerer selve skadereduksjonsprinsippet. Han vil dra opp linjene for hva skadereduksjon er og plassere det i forhold til nåværende politikk. Deretter vil han argumentere for at det vil være et hensiktsmessig supplement til den nåværende politikken (15 minutter).

Frode Gallefoss er invitert for å snakke mot e-sigaretter, og vil også kommentere skadereduksjonsprinsippet (15 minutter).

Etter innledende innlegg samles deltagerpanelet til debatt (30 minutter).

Avslutningsvis setter vi av tid til eventuelle spørsmål fra publikum. 

Vi ønsker deg velkommen til debatt i Arendal klokken 12.00 den 15. August. 


Smak er viktigst.

Posted by mette on July 19, 2018

Prioriter å finne riktig smak.

Selv om alle andre elementer som nikotinstyrke og dampproduksjon - er ideell, vil du ikke bruke e-sigaretten/dampe hvis du ikke liker smaken.
Heldigvis finnes e-væsker i praktisk talt alle slags smaker du kan forestille deg: matimitasjoner, fruktimitasjoner og tobakkblandinger er eksempler på smaker du kan velge mellom.
Mange nye brukere vil velge smaker som etterligner deres favoritt sigarett merker.
 
Til slutt begynner damperen å eksperimentere med nye blandinger som de ikke ville ha vurdert å prøve før. Noen mennesker liker søte smaker som sjokolade og jordbær mens andre foretrekker noe litt mer smakfullt. Det er også mange blandinger som kombinerer de forskjellige smakene. 
Det finnes i utgangspunktet en uendelig mengde blandinger du kan prøve. I dag er det også mange alkoholinspirerte blandinger som blir skapt for å etterligne smaken av vin, brandy og øl. Når du starter, velg smaker du vet at du vil nyte. Etter at du har bygget opp et godt lager av pålitelige smaker, kan du begynne å eksperimentere med nye.
 
Velg din nikotinstyrke
Når du har bestemt deg for en smak, er neste ting å bestemme nivået på nikotinstyrken du ønsker. Det er viktig å få nikotinstyrken riktig, for for lite vil medføre et behov forså dampe mer for å ta igjen det du mangler, mens for mye, vil gi deg hodepine. Det er en god idé å starte med middels styrke og deretter justere hvis du føler at du trenger det.
 
Avslutningsvis
Den enorme mengden alternativer kan virke for mye til å håndtere for mange nye dampere. Hvis det er mulig, prøv å teste så mange smaker som mulig før du foretar et endelig kjøp.
Testing er veldig viktig da det gir deg en knyttnevehånds prøve av hva som tilbys. Husk; Ikke alle e-væsker er laget like, og mange lignende smaker vil være vesentlig forskjellige mellom merkene. For eksempel kan en vannmelonsmak fra ett merke smake helt annerledes enn et annet merkevares vannmelon.
Nikotinstyrken kan også variere sterkt mellom forskjellige merker. Når du handler i en fysisk butikk, får du vanligvis en mulighet til å prøve en smak før du kjøper den. Når du handler fra nettbutikker får du vanligvis ikke denne muligheten.
Noen nettbutikker selger testsett som kommer i små flasker med flere forskjellige smaker du kan prøve.
 
Det kan ta litt tid før du lander på den perfekte kombinasjonen av smak og nikotinstyrke som passer deg. Ikke nøy deg med det første tilstrekkelige alternativet du kommer over, da det er et stort utvalg du bør vurdere nøye før du foretar noen endelige kjøp.
 
Selv om det kan kreve litt eksperimentering, blir ganen din mer sofistikert over tid, og du vil sannsynligvis finne nye favoritt smaker. Til slutt utvikler du rytmen til en erfaren damper/e-sigarett bruker.
 
Oversatt av Mette Orten. 

 

1